WEST BYFLEET

LARGE EXTENSION
SURREY

Marc & Sophie Thorley, West Byfleet, Surrey

“ David has designed a sizeable extension for us that will transform our home, making the most of our home and garden.

We are inexperienced in these matters, and have been impressed by his assuredness, his professionalism, and his ability to translate our ideas into real life, as well as contributing many excellent ideas of his own.

He has also worked seamlessly with the other professionals involved introducing us to many of those that we have required.

We have already recommended David to friends contemplating building works.

The brief was to provide a large kitchen family room and master bedroom suite that would enhance this family home.

The existing kitchen was in a small room at the front on the house with a very low ceiling, opening out into a variety of extensions with varying floor levels. It was also felt that the existing front entrance needed to be improved.

Working closely with the clients, we prepared a few options exploring how the layout and flow of the house could be improved, before deciding upon a final version. This version relocated the front entrance door into what was the family dining room, which was located at the centre of the house overlooking the driveway, but was used as a route through to the kitchen.

With some internal layout changes, we created a sizeable entrance hallway that feeds into the kitchen family room, the living room and the remainder of the house, whilst also creating a new ground floor cloakroom. The new kitchen family room runs the entire depth of the house and opens out into the south facing rear garden by virtue of corner feature bifold doors, bringing the garden into the house. On the first floor a large new master bedroom suite has been created with a wardrobe area and contemporary ensuite.

Once planning permission was granted, we prepared the necessary Building Regulations drawings and application, followed by Working Drawings and a Tender Pack to be issued to prospective builders. We guided the client through the applications and Tender processes and a builder was appointed.

The client was keen for us to oversee the build process and ensure that the spirit and design of the extension was seen through to completion. Regular site meetings were held between the client, builder and Architect to keep on top of the works and we issued monthly certificates confirming the valuations issued by the builder.

Working closely with the brilliant Building Contractor YBC Ltd, the end result is a stunning, modern family home.

For further information contact DMS Architects.

Pictures by: Paul Lloyd-Roach Photography

BEFORE
thumbs_West-Byfleet-extension-rear-aspec
thumbs_West-Byfleet-extension-front-aspe
AFTER